...

Hiperbarična kisikova terapija

Terapijo izvaja zdravnica, specialistka hiperbarične medicine. 

HBOT kisikova terapija

HBOT ali hiperbarična kisikova terapija je metoda zdravljenja, ki se izvaja v hiperbaričnih komorah (barokomorah), z vdihavanjem 100 % medicinskega kisika brez alergenov in nečistoč preko obrazne maske.

ZDRAVLJENJE BOLEZENSKIH STANJ

Hiperbarična kisikova terapija lahko pomaga pri akutnih stanjih. Med terapijo se bolnik izpostavi kisiku pod povečanim pritiskom, kar poveča količino kisika, ki se dostavi do poškodovanega tkiva, kar lahko izboljša celjenje in zmanjša vnetje. Hiperbarična kisikova terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje okužb, saj povečuje kisik v krvi, kar lahko pomaga pri uničevanju bakterij in virusov. 
Več o zdravljenju bolezenskih stanj lahko preberete TUKAJ.

REGENERACIJA PO ŠPORTNI AKTIVNOSTI

Med telesno aktivnostjo mišice porabijo več kisika in proizvajajo mlečno kislino, kar lahko vodi v utrujenost in bolečine v mišicah. Hiperbarična kisikova terapija lahko poveča količino kisika, ki ga mišice prejmejo, ter zmanjša kopičenje mlečne kisline, kar vodi v hitrejši proces okrevanja. Poleg tega HBOT spodbuja rast novih krvnih žil in povečuje proizvodnjo kolagena, kar lahko pomaga pri popravljanju poškodovanih tkiv in zmanjšanju vnetja. 

OHRANJANJE MLADOSTNEGA VIDEZA IN POČUTJA

Povečan kisikov dotok v kožne celice lahko spodbuja obnovo kolagenskih vlaken, kar lahko izboljša elastičnost in čvrstost kože. Poleg tega lahko hiperbarična kisikova terapija zmanjša vnetje in spodbuja celično obnovo, kar lahko pomaga pri odpravljanju kožnih nepravilnosti in pigmentacije. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko tudi izboljša videz drobnih linij in gubic. Na splošno je HBOT lahko učinkovit dodatek kozmetičnim postopkom pri ohranjanju lepe in zdrave kože ter mladostnega videza.

Zakaj opraviti terapijo pri nas?

Ponujamo strokoven in celosten pristop k vašemu zdravju. HBOT je medicinska terapija, zato jo pri nas opravlja medicinsko usposobljeno osebje.
baromedicina,, hbot, kisikova terapija
Smo eden izmed prvih zasebnih medicinskih centerov za baromedicino v Sloveniji, ki je od Ministrstva za zdravje pridobil dovoljenje za zdravljenje s hiperbarično komoro v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti.
Uporabljamo 100% medicinski kisik, ki je brez nečistoč in alergenov.
Zdravljene v profesionalni barokomori (le še dve taki sta v Sloveniji).
HBOT je medicinska terapija, zato jo pri nas opravlja zdravnica, specialistka hiperbarične medicine.
Pred začetkom kisikove terapije prejmete brezplačen posvet z zdravnico, specialistko hiperbarične medicine.
REZERVIRAJTE TERMIN

Naročite se na brezplačen posvet

Pred začetkom kisikove terapije priporočamo brezplačen posvet z našo zdravnico, specialistko hiperbarične medicine. 
Naročite se na posvet 15 minutni prek telefona ali e-pošte.
info@baromedicina.si040 165 999

Kako deluje HBOT kisikova terapija?

Pri povišanem tlaku v hiperbarični komori (barokomori) se kisik raztopi v krvi, podobno kot se mehurčki pri povišanem tlaku raztopijo v mineralni vodi. Tako raztopljen kisik v velikih količinah doseže tista tkiva, v katera ga krvotok ne bi mogel dostaviti.
hbot, kisikova terapija, hiperbarična komora

REGENERACIJA TELESA IN ZDRAVLJENJE ŠPORTNIH POŠKODB

Hitrejša obnova celic deluje proti staranju, spodbuja nastajanje kolagena in pospešuje čas zdravljenja različnih poškodb. HBOT je priljubljen pri profesionalnih in amaterskih športnikih, saj pospeši okrevanje in zmanjša tveganje za ponovne poškodbe.

LAJŠANJE SINDROMA DOLGEGA COVID-A IN SINDROMA KRONIČNE UTRUJENOSTI

Uporaba HBOT za lajšanje sindroma dolgega COVID-a in kronične utrujenosti je podprta s številnimi mednarodnimi kliničnimi raziskavami. HBOT pozitivno vpliva na simptome in "možganske megle" in po nekaj tretmajih se boste počutili kot prerojeni.

REGULACIJA IMUNSKEGA SISTEMA

Kisikova terapija zavira delovanje škodljivih bakterij in krepi imunski sistem telesa, s čimer povečuje sposobnost telesa, da se samo zdravi. Povečana koncentracija kisika v tkivih pomaga telesu, da se upre okužbam in poveča moč belih krvničk, da se borijo z vsiljivimi bakterijami.

ZDRAVLJENJE RAN, OKUŽB IN MEHKIH TKIV, OPEKLIN, POŠKODB PO OBSEVANJU

HBOT močno pospeši celjenje in oskrbo ran, vključno s kroničnimi, ki se težko celijo (zapleti, povezani s stafilokokno boleznijo, poškodbe po obsevanju, razjede zaradi vaskularne insuficience). Učinkovit je pri okužbah mehkih tkiv ter zdravljenju in celjenju opeklin.

NENADNA IZGUBA SLUHA

HBOT je lahko zelo učinkovita terapija za zdravljenje nenadne izgube sluha in šumenja v ušesih (tinitusa), saj poveča pretok krvi in dovajanje kisika v notranje uho. Študije so pokazale, da je terapija s HBOT najuspešnejša v prvih dveh tednih, saj povečana količina kisika v krvi spodbuja obnovo sluha.

NENADNA IZGUBA VIDA

HBOT pomaga povečati količino kisika v poškodovanem očesnem tkivu, kar pomaga zmanjšati vnetje, pospeši celjenje in izboljša pretok krvi v prizadeto območje. Prav tako lahko pomaga zmanjšati tveganje za nadaljnje poškodbe mrežnice, kar lahko pomaga preprečiti nadaljnjo izgubo vida.

VNETNE ČREVESNE BOLEZNI

HBOT zmanjšuje in umirja vnetje in oksidativni stres, podaljšuje remisijo bolezni ter lajša simptome, kot so razne bolečine v trebuhu. HBOT lahko s spodbujanjem rasti novih krvnih žil in tkiva ter spodbujanjem nastanka kolagena pomaga tudi pri celjenju poškodovanega tkiva v prebavnem traktu.

PO OPERACIJI PRESADITVE KOŽE

Po operaciji je pomembno, da presajena koža prejema dovolj kisika. HBOT s povečanjem količine kisika v telesu pomaga izboljšati proces celjenja in pripomore k rasti novih krvnih žil, zmanjša vnetje in spodbuja nastajanje novega kolagena. Vse to pospeši proces celjenja kožnega presadka.

HBOT pomaga pri zdravljenju bolezenskih stanj

V številnih državah je s strani zavarovalni priznanih približno 15 bolezenskih stanj:
• dekompresijska bolezen potapljačev;
• zračna embolija;
• zastrupitev z ogljikovim monoksidom;
• crush poškodbe, utesnitveni sindromi;
• osteomielitis, okužbe mehkih tkiv;
• plinska gangrena (klostridijski miozitis in mionekroza);
• rane, ki se ne celijo (diabetične, ishemične...);
• pomoč pri preživetju presadka ali kožnega režnja;
• opekline;
• okvare tkiv po obsevanju;
• poškodba možganov;
• nenadna idiopatska izguba sluha;
• nenadna neboleča izguba vida zaradi zaprtja arterije;
• huda anemija;
• možganski absces.
Vse več kliničnih študij in klinične izkušnje pa kažejo še na številna druga stanja, kjer je HBOT lahko koristna:
• zastrupitev s cianidi, ogljikovodikom, ogljikovim Tetrakloridom;
• nekatere okužbe: refraktorna mikoze, gobavost; športne poškodbe mišic, kit, meniskusa, medvretenčnih; ploščic, kosti;
• bolezni srčnožilnega sistema: ishemija miokarda, ishemijska gangrena, bolečine v nogah zaradi ishemije;
• živčni sistem: možganska kap, migrena, periferna nevropatija, edem možganov, multiinfarktna demenca, multipla skleroza, poškodba žilja hrbtenjače;
• prebavni trakt: želodčne razjede, vnetne črevesne bolezni; povečane občutljivost rakavih celic na obsevanje;
• long COVID sindrom; Menierjeva bolezen;
• Bellova pareza;
• Mb Buerger;
• Mb Sudeck;
• Raynodov sindrom;
• rehabilitacija po intenzivnejši telesni aktivnosti.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje v hiperbarični kisikovi komori lahko začnete po pregledu pri naši zdravnici, ki bo (ob pregledu vaše zdravstvene dokumentacije) ugotovila ali obstajajo indikacije oziroma kontraindikacije za zdravljenje.
Ko se začne cikel zdravljenja, pacienti vstopijo v hiperbarično kisikovo komoro večinoma enkrat dnevno. V redkih primerih, ko je potrebno posebno zdravljenje za določene bolezni, lahko pacient opravi dve ali tri terapije dnevno.
Skupno število terapij je odvisno od njihovega vpliva na potek bolezni, ki jo zdravimo, določi pa ga zdravnica.
NAROČITE SE

HBOT KISIKOVO TERAPIJO VODI

Dr. Sabina Zadel Topić

Specialistka hiperbarične medicine. Prisega na visoke standarde v zdravstvu, zato ima vsa oprema, ki jo uporablja v zasebnem medicinskem centru Baromedicina, certifikate in vsa potrebna dovoljenja za uporabo 100-odstotno čistega kisika.
Dr. Sabina Zadel Topić je specialistka urgentne medicine s certifikatom iz hiperbarične medicine. 
Diplomirala je na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2008. Leta 2018 je z odliko zagovarjala doktorsko disertacijo »Ultrazvočna ocena lege dihalne cevke v predbolnišničnem okolju« na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru (2018).
Od leta 2008 opravlja delo urgentne zdravnice v predbolnišnišnem okolju in svoje znanje med delom in na različnih strokovnih srečanjih predaja kolegom.
Je članica Slovenskega združenja za urgentno medicino, slovenskega in svetovnega združenja za urgentni ultrazvok WinFocus, Evropskega združenja za oživljanje ter inštruktorica za učenje profesionalne javnosti temeljnih in naprednih postopkov oživljanja odraslih in urgentnega ultrazvoka.
Redno objavlja prispevke v strokovnih revijah in predava na simpozijih in kongresih na temo urgentne medicine, pa tudi s področja hiperbarične, lifestyle in preventivne medicine.
V času študija medicine jo je s hiperbarično medicino seznanil prof. dr. Žarko Finderle, dr. med., predstojnik Centra za baromedicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Da je zdravljenje v hiperparični komori učinkovito v praksi, je spoznala med delom na urgenci, ko je obravnavala bolnike z zastrupitvami. Po branju številnih kliničnih študijah in kliničnih izkušnjah je spoznala, da lahko HBOT (hiperbarična kisikova terapija), koristi tudi pri zdravljenju številnih drugih bolezenskih stanj.
Leta 2016 jo je pot vodila v ZDA, kjer se je udeležila izobraževanja o hiperbarični medicini. Za njo je več kot 450 ur obsežnega usposabljanja na Polikliniki Oxy v Zagrebu pod vodstvom specialista za hiperbarično medicino Deanom Andrićem, kjer je pridobila specialistično znanje iz hiperbarične medicine. Je certificirana specialistka za hiperbarično medicino, ki jo pri svojem delu uporablja kot dopolnilo konvencionalni medicini. Zavezana je kodeksu zdravniške etike in visokim moralnim standardom.
Leta 2023 je ustanovila Medicinski center Baromedicina, prvi zasebni medicinski center za baromedicino v Sloveniji, ki je od Ministrstva za zdravje pridobil licenco za izvajanje tovrstnega zdravljenja.
Zdravniški poklic vidi kot poslanstvo in je že med študijem začela delati na humanitarnem področju. Leta 2009 se je kot zdravnica pod okriljem Sekcije za tropsko medicino Univerze v Ljubljani udeležila trimesečne humanitarne medicinske odprave v Kenijo. Tamkajšnjemu prebivalstvu je nudila osnovno zdravstveno oskrbo, ga ozaveščala in izobraževala o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, pravilni higieni in prehrani ter slovensko javnost ozaveščala o možnostih pomoči tistim, ki imajo manj kot mi. Redno zagotavlja zdravstveno oskrbo v azilnem domu.
Na medicino gleda celostno, želja pomagati drugim pa jo žene k nadaljnjemu izobraževanju, povezovanju znanja in spremljanju novosti. Zna prisluhniti ljudem, ki se ji odprejo, kar ji pomaga postaviti pravo diagnozo in jim svetovati, kako naj spremenijo svoje življenjske vzorce.
Kadar ni na kliniki, poučuje, raziskuje in piše strokovne članke.
ZADEL, Sabina, STRNAD, Matej, PROSEN, Gregor, MEKIŠ, Dušan. Point of care ultrasound for orotracheal tube placement assessmentin out-of hospital setting. Resuscitation, ISSN 1873-1570. [Online ed.], 2015, vol. 87, no. , str. [1-6], ilustr. http://ac.els-cdn.com/S0300957214008156/1-s2.0-S0300957214008156-main. pdf?_tid=59e6f5fc-7ebd-11e4-a1ae-00000aab0f26&acdnat=1418031425_06c848659cf50b5f4f271de62ded28ff, doi: 10.1016/j.resuscitation.2014.11.006. [COBISS.SI-ID 5187903], [JCR, SNIP, WoS do 11. 5. 2015: št. citatov (TC): 0, čistih citatov (CI): 0, normirano št. čistih citatov (NC): 0, Scopus do 2. 12. 2015: št. citatov (TC): 4, čistih citatov (CI): 4, normirano št. čistih citatov (NC): 3]

STRNAD, Matej, ZADEL, Sabina, PROSEN, Gregor, KRIŽMARIĆ, Miljenko, KLEMENC-KETIŠ, Zalika. Impact of erythropoietin on myocardial infarction size: a pilot, retrospective study in the particular case of resuscitation after cardiac arrest due to AMI. Journal of cardiaccirculation, 2014, vol. 1, iss. 1, str. 1-12. http://www.scholoxy.org/journals/cardiac-circulation/pdf/Impact-of-erythropoietin-on-myocardial-infarction-size.pdf. [COBISS.SI-ID 512476216]

STRNAD, Matej, ZADEL, Sabina, KLEMENC-KETIŠ, Zalika, PROSEN, Gregor. Identification of lung sliding : a basic ultrasoundtechnique with a steep learning curve. Signa vitae, ISSN 1334-5605, 2013, vol. 8, no. 1, str. 31-35, ilustr.http://www.signavitae.com/attachments/SIGNA%20VITAE%202013%208%281%29%2031%20-%2035.pdf. [COBISS.SI-ID 30588633], [JCR, SNIP, WoS do 3. 6. 2015: št. citatov (TC): 1, čistih citatov (CI): 0, normirano št. čistih citatov (NC): 0, Scopus do 3. 2. 2015: št. citatov (TC): 1, čistih citatov (CI): 0, normirano št. čistih citatov (NC): 0]

SCHERMER, Tjard, HEIJDRA, Yvonne, ZADEL, Sabina, BEMT, Lisette van den, WINTER, Leandra Boonman-de, DEKHUIJZEN, Richard, SMEELE, Ivo. Flow and volume responses after routine sal- butamol reversibility testing in mild to very severe COPD. Respiratorymedicine, ISSN 0954-6111, 2007, vol. 101, no. 6, str. 1355-1362, doi: 10.1016/j.rmed.2006.09.024. [COBISS.SI-ID 512143416], [JCR, SNIP, WoS do 26. 10. 2014: št. citatov (TC): 26, čistih citatov (CI): 26, normirano št. čistih citatov (NC): 10, Scopus do 9. 5. 2015: št. citatov (TC): 31, čistih citatov (CI): 31, normirano št. čistih citatov (NC): 12]

GRMEC, Štefek, HAJDINJAK, Emina, ZADEL, Sabina. Continuous capnography and ultrasound-based airway management : letter to theeditor. Resuscitation, ISSN 0300-9572. [Print ed.], 2012, vol. 83, no. 1, e15, doi: 10.1016/j.resuscitation.2011.08.014. [COBISS.SI-ID 4048959], [JCR, SNIP, WoS do 12. 3. 2014: št. citatov (TC): 1, čistih citatov (CI): 1, normirano št. čistih citatov (NC): 1, Scopus do 15. 1. 2014: št. citatov (TC): 1, čistih citatov (CI): 1, normirano št. čistih citatov (NC): 1]
ZADEL, Sabina, DINEVSKI, Dejan. Kaj lahko naredimo za hrbtenico?. Večer, ISSN 0350-4972. [Tiskana izd.], 25. sep. 2010, št. 223, letn. 66, str. 22-23. [COBISS.SI-ID 65670145]
PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Urgentna UZ preiskava poškodovanca - FAST. V: MALLY, Štefan (ur.), KUPNIK, Dejan (ur.). Akutna stanja = Acute conditions : znamenja, simptomi, sindromi, diferencialna diagnoza in ukrepanje = signs, symptoms, syndromes, differentialdiagnosis and management : zbornik predavanj in algoritmov ukrepanja = proceedings and algorithms : 5. strokovni seminar z mednarodno udeležbo, (Zbirka Acuta). Maribor: Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca - OE NMP, Center za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, 2013, str. 147-150. [COBISS.SI-ID 512278072]

ZADEL, Sabina, PROSEN, Gregor. Urgentna medicina v novih medijih = Emergency medicine in new media. V: VAJD, Rajko (ur.), GRIČAR, Marko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2013 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2013] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2013, str. 211-215. [COBISS.SI-ID 512310072]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Introduction to emergency ultrasound. V: 3. slovensko-hrvaški ultrazvočni kongres, skupni kongres Združenja za rabo ultrazvoka v medicini SZD in Hrvatskog društva za ultrazvuk u medicini i biologiji HLZ, 24.-26. maj 2013, Maribor, Slovenija. MATELA, Jože (ur.), BRVAR, Mirjana (ur.), BRADAČ, Metka (ur.). Zbornik izvlečkov predavanj. 1. izd. Ljubljana: Združenje za rabo ultrazvoka v medicini SZD, 2013, 1 str. https://www.dropbox.com/s/xks4hqj4sttq4yw/Zbornik_izvleckov_predavanj_UZ_CIP.pdf. [COBISS.SI-ID 512309560]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Novosti pri uporabi ultrazvoka v urgentni medicini = Novelties in ultrasound use in emergencymedicine. V: GRIČAR, Marko (ur.), VAJD, Rajko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2012 : zbornik = Emergency medicine : selectedtopics [2012] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2012, str. 38-42. [COBISS.SI-ID 512208184]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Obravnava šoka v predbolnišničnem okolju = Shock evaluation and treatment in prehospital arena. V: GRIČAR, Marko (ur.), VAJD, Rajko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2012 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2012] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2012, str. 334-338. [COBISS.SI-ID 512208952]
ZADEL, Sabina, MEKIŠ, Dušan. Ultrazvok kot pripomoček za ocenjevanje lege orotrahealnega tubusa v prehospitalnem okolju = Ultrasound as a tool for orotracheal tube position assessment in prehospital setting. V: VAJD, Rajko (ur.), GRIČAR, Marko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2014 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2014] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2014, str. 176-177. [COBISS.SI-ID 5049407]

STRNAD, Matej, ZADEL, Sabina, PROSEN, Gregor, KRIŽMARIĆ, Miljenko, KLEMENC-KETIŠ, Zalika. Vpliv eritropoetina na velikost miokardnega infarkta pri bolnikih, ki so utrpeli srčni zastoj izven bolnišnice = Impact of erythropoietin on myocardial infarction sizein patients with out-of-hospital cardiac arrest due to acute myocardial infarction. V: GRIČAR, Marko (ur.), VAJD, Rajko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2012 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2012] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2012, str. 249-251. [COBISS.SI-ID 512190520]

ZADEL, Sabina, STRNAD, Matej, GRMEC, Štefek. Dokazovanje endotrahealne intubacije s kapnometrijo in ultrazvokom = Confirmingof the endotracheal intubation with capnometry and ultrasound. V: GRIČAR, Marko (ur.), VAJD, Rajko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2011 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2011] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2011, str. 203-206. [COBISS.SI-ID 3983167]
PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Bradikardne motnje ritma = Bradicardic dysrithmias. V: VAJD, Rajko (ur.), GRIČAR, Marko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2014 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2014] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2014, str. 118-124. [COBISS.SI-ID 512416056]

ZADEL, Sabina, PROSEN, Gregor. Urgentna elektrostimulacija srca = Urgent cardiac pacing. V: VAJD, Rajko (ur.), GRIČAR, Marko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2014 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2014] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2014, str. 125-128. [COBISS.SI-ID 512416824]

ZADEL, Sabina, PROSEN, Gregor. Stemi ekvivalenti = Stemi equivalents. V: VAJD, Rajko (ur.), GRIČAR, Marko (ur.). Urgentna medicina : izbrana poglavja 2014 : zbornik = Emergency medicine : selected topics [2014] : proceedings. Ljubljana: Slovensko združenje za urgentno medicino: = Slovenian Society for Emergency Medicine, 2014, str. 178-182. [COBISS.SI-ID 512417848]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Patofiziologija termoregulacije in hidracije. V: PRESTOR, Jože (ur.). [Zbornik predavanj]. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija reševalcev v zdravstvu, 2014, str. 23-27. [COBISS.SI-ID 512406584]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Oskrba dihalne poti v predbolnišničnem okolju. V: PRESTOR, Jože (ur.). Zbornik predavanj. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija reševalcev v zdravstvu, 2012, str. 6-12. [COBISS.SI-ID 512210744]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Depresorji in stimulansi centralnega živčnega sistema. V: POSAVEC, Anton (ur.). Zbornik predavanj. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija reševalcev v zdravstvu, 2012, str. 27-36. [COBISS.SI-ID 512210232]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Vloga reševalca pri oskrbi dihalne poti s hitrim zaporednjem [!] postopkov (RSI). V: PRESTOR, Jože (ur.). Zbornik predavanj. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija reševalcev v zdravstvu, 2012, str. 47-52. [COBISS.SI-ID 512211000]

PROSEN, Gregor, ZADEL, Sabina. Koristnost raziskovanja v medicini za uporabnike. V: POSAVEC, Anton (ur.). Zbornik predavanj. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija reševalcev v zdravstvu, 2012, str. 165-169. [COBISS.SI-ID 512210488]

GRMEC, Štefek, LAH, Katja, KOLAR, Miran, ZADEL, Sabina, BOROVNIK LESJAK, Vesna, FAFANGEL, M. Partial pressure of end-tidal carbon-dioxide-Reliable criteria for termination of non-traumatic cardiac arrest resuscutative efforts in the field. Resuscitation, ISSN0300-9572. [Print ed.], Dec. 2010, vol. 81, no. 2S, str. S26, doi: 10.1016/j.resuscitation.2010.09.113. [COBISS.SI-ID 3811135], [JCR, SNIP]
PELCL, Tine, ZADEL, Sabina, PIRNAT, Maja, STRNAD, Matej. Case report : partial seizure with hypotension mimicking aorticdissection in patient with aortic aneurism. V: Zbornik radova = Proceedings. Trogir: Hrvatski liječnički zbor Hrvatsko društvo za hitnumedicinu, 2012, str. 112-113. [COBISS.SI-ID 512183096]

Zdravje ni vse,
ampak brez zdravja
je vse nič!

Prejmite napotke za zdrav življenjski stil kar v vaš nabiralnik.
PRIJAVA NA eNOVICE